avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri OUG 44/2008
Discuție deschisă în Traduceri

OUG 44/2008

Buna ziua,
Va rog sa-mi lamuriti, daca puteti, o problema privind PFA. Eu am primit Autorizatia de traducator de la Ministerul Justitiei, in septembrie 2008, m-am inregistrat la Tribunal, am mers la Administratia Financiara si am declarat activitatea, am contactat un contabil pentru a initia acea contabilitate in partida simpla. In tot acest timp nici un organ public sau administrativ nu mi-a pomenit nimic de OUG 44/2008.Astazi un prieten mi-a atras atentia ca aceasta ordonanta reglementeaza activitatea PFA cerand si inregistrarea la Registrul Comertului. Sunt in confuzie totala. Activitatea de traducator autorizat trebuie inregistrata la Registrul Comertului? Nu inseamna asta ca se transforma in societate comerciala? Ce trebuie sa fac eu, in aceasta situatie, tinand cont de faptul ca nu desfasor alte activitati, este singurul mod prin care ma intretin, nu am volum de munca pentru a face angajari (apanajul Srl-ului), am ales acest mod de lucru pentru a plati legal impozitele, dar nu dispun de atatia bani pentru a plati toate impozitele cerute unui Srl. Nu doresc decat sa muncesc legal si sa platesc impozitele pe venitul realizat.Va multumesc pentru raspuns.
Nu e nevoie sa va inregistrati la ORC, traducatorii nu sunt comercianti iar registrul comertului numai asta inregistreaza.
Va multumes foarte mult, mi-ati luat o piatra de pe suflet. Stiti, contabilitatea in partida simpla numai simpla nu mi se pare, mai lipsea o complicatie in plus si cred ca le aveam pe toate.
Inca o data multumesc. Site-ul dumneavoastra este o adevarata minune pentru noi, oemnii simpli. Va dores o zi buna.

Registrul comertului nu inregistraza numai comerciantii, sint si alte tipuri de servicii ce se pot inregistra ca PFA, insa traducatorii, ca si medicii, arhitectii, contabilii etc. au fiecare o lege speciala care face ca inregistrarea la registrul comertului sa nu mai fie necesara.
Contabilitatea in partida simpla este chiar simpla, nu este nevoie de un contabil (daca esti chiar la inceput, de ce sa mai dai banii si contabilului?). Este important sa pastrezi toate chitantele legate de activitatea ta si sa le treci in registrul-jurnal de incasari si plati, impreuna cu chitantele pe care le eliberezi pentru clienti, in ordine cronologica. Eventual poti cere contabilului citeva informatii (cum sa completezi registrul), despre tot restul (ce registre ai nevoie si altele asemenea) te poate informa inspectorul fiscal de care apartii.
Bafta in activitate!!!
Multumesc, Liail, incet incep si eu sa inteleg anumite lucruri. Sper intr-adevar ca aceasta "partida simpla" sa fie simpla, deocamdata sunt doar la inceput.Poate ca problema nu ar fi contabilitatea cat declaratia fiscala de la sfarsitul anului.
Inca nu stiu, astept sa vad si sa invat ce am de facut. I
Inca o data multumesc!
Nu-ti face probleme, toti am inceput cu zero cunostinte, doar ca am mai "prins" ceva pe parcurs. Daca termini de completat jurnalul de incasari si plati - la 31 decembrie - afli cit ai incasat in total si cit ai cheltuit in total. Diferenta dintre ele este suma impozitabila. Inspectorul fiscal te va invata cum sa completezi declaratia fiscala, eu am intilnit la mine in oras, la Directia Financiara, numai persoane care m-au ajutat si mi-au spus ce am de facut. Daca am avut nelamuriri, tot pe ei i-am intrebat, chiar daca la prima vedere nu era nici o legatura cu Dir. Fin. Intreaba si ce fel de cheltuieli ai voie sa faci (legate strict de activitatea desfasurata), s-ar putea sa mai difere de la o localitate la alta.

Alte discuții în legătură

Baza legala efectuare traduceri alinda2 alinda2 Buna ziua. Posed autorizatia de traducator eliberata de Ministerul Justitiei in anul 2000, insa am lucrat in domeniu doar pe baza de contract de munca (adica ... (vezi toată discuția)
Colaborare pfa Angie_31 Angie_31 Buna seara! Mentionez ca sunt PFA si sunt traducator autorizat pe o limba straina. Este in regula sa colaborez cu alti PFA traducatori autorizati pe alte limbi ... (vezi toată discuția)
Functionarea ca traducator dupa obtinerea autorizatiei de la ministerul justitiei Laura Ciobeica Laura Ciobeica Buna ziua, Ma numesc Daniela Ciobeica si am obtinut de curand autorizatia de traducator si interpret de la Ministerul Justitiei. As dori sa ma ... (vezi toată discuția)